Frytki z batatów smażone
Frytki z batatów smażone na patelni to pyszne danie typu zdrowy fast food. Jak zrobić frytki z batatów? Poznaj prosty przepis na frytki z batatów na patelni!
Frytki z batatów to przysmak lubiany na całym świecie, również przez osoby będące na diecie. Podobnie jak w przypadku wielu innych posiłków typu fast food, problemem jest jedynie sposób ich przygotowania i wykorzystane składniki oraz przede wszystkim ich ilość.
Dietetyczne frytki batatowe z patelni są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Świetnie smakują zarówno same jak i z różnymi dodatkami np. sosami, dipami czy sałatkami lub jako element większych dań zawierających np. mięsa lub ryby.
Batat zawiera sporo związków mineralnych, takich jak m.in.: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi i selenu oraz witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B6), witaminę C, witaminę E i kwas foliowy.
Jeśli wolisz pieczone frytki z batatów– sprawdź przepis na frytki z batata z piekarnika.
Jak zrobić frytki z batata na patelni? Poznaj dietetyczny przepis na frytki batatowe z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 274
Białko: 2 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 9 g
Składniki na 1 porcję frytek z batatów smażonych:
- Batat 1 średnia lub 2 małe sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek lub jakikolwiek olej 1 łyżka (10 g)
- Cukier 1 łyżeczka (5 g)
- Sól opcjonalnie
Przygotowanie frytek z batatów smażonych:
- Batata umyj, opcjonalnie obierz i pokrój w podłużne plastry. Następnie każdy plaster pokrój w paski (słupki).
- W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Ilość wody dostosuj tak, aby przykryła wszystkie słupki batatów.
- Pokrojone bataty wrzuć do wrzącej wody i gotuj do średniej miękkości, czyli przez około 3-5 min (w zależności od wielkości pojedynczych kawałków).
- Bataty wyjmij z wody i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili włóż bataty. Smaż do zezłocenia, czyli przez około 3-8 min. Co chwilę delikatnie mieszaj i przewracaj frytki, aby je równomiernie wysmażyć z każdej strony.
- Przełóż na talerz i opcjonalnie dopraw solą do smaku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z batatów smażone, frytki bataty przepis, frytki z batata na patelni, frytki z batatów przepis, bataty frytki przepis, jak zrobic frytki z batatów, przepis na frytki z batatów, przepis na zdrowe frytki z batatów, jak zrobić frytki z batata, smażone frytki z batatów kcal, co zrobić z batatów na obiad, bataty na diecie redukcyjnej
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: