Jak ugotować ryż?
Ryż to niezwykle popularny na całym świecie produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować ryż? Poznaj proste wskazówki jak gotować ryż!
Ryż to niezwykle popularny produkt otrzymywany z ziarna ryżu siewnego. Występuje wiele rodzajów ryżu np. biały, brązowy, paraboliczny, basmati, arborio czy jaśminowy, a czasami ryżem rownież nazywa się rośliny spoza tego rodzaju np. zizania wodna (ryż dziki) lub komosa ryżowa.
Ryż przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania różni się w zależności od rodzaju, ale zwykle wynosi od 10 do 40 minut. Ryż w zależności od podania może być twardy i sypki lub miękki i kleisty.
Ryże mogą stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do zup czy sałatek. Świetnie smakują z sosami, mięsem, warzywami, serami oraz z różnymi dodatkami na słodko.
Ryże są źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i selenu, jednak zawartość witamin i składników mineralnych jest znacznie wyższa w ryżach nieoczyszczonych (naturalne, czyli brązowe).
Jak prawidłowo ugotować ryż? Poznaj prosty przepis jak gotować ryż!
Czas przygotowania: od 10 do 40 min
Kalorie: około 350 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 7 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 1 g
Składniki na 1 porcję ryżu:
- Ryż
- Woda około 150-250 gramów na 100 gramów suchego ryżu
- Sól
Przygotowanie ryżu:
Krok 1: Wlej wodę do garnka– jeśli gotujesz ryż luzem to powinna być w proporcji mniej więcej 1,5-2,5:1 woda:ryż (mniej wody to ryż sypki, a więcej to bardziej zwarty), a jeśli w woreczkach to wody powinno być kilkukrotnie więcej, tak aby woreczek bez problemu był całkowicie zanurzony. Po chwili dodaj trochę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki). Zagotuj. Jeśli gotujesz ryż luzem i chcesz aby po ugotowaniu był sypki to na początku dokładnie go wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą zimną wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2: Do gotującej się wody wrzuć ryż lub woreczek ryżu.
Krok 3: W przypadku ryżu gotowanego luzem przez pierwsze minuty kilka razy przemieszaj, aby ryż nie przykleił się do dna garnka. Gdy ryż zacznie się gotować zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Ryż gotuj w zależności od rodzaju i długości ziaren od 10 do 40 min– ryże oczyszczone (np. biały czy jaśminowy) zwykle gotuje się około 10-20 min; ryże okrągłe, średnioziarniste (np. arborio czy czarny) około 20-30 min, a ryże nieoczyszczone, długoziarniste (np. brązowy czy czerwony) około 30-40 min. Warto stosować się do zaleceń czasu gotowania znajdujących się na opakowaniu. Zdejmij garnek z ognia. Po chwili zdejmij pokrywkę i delikatnie wymieszaj łyżką w taki sposób, aby oddzielić ryż od dna. Ryż powinien być o odpowiedniej miękkości a woda całkowicie wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar).
Krok 4: Jeśli gotujesz ryż w woreczku to po upływie wskazanego czasu odcedź go na cedzaku lub ostrożnie wyjmij z garnka. Następnie rozetnij woreczek.
Krok 5: Ryż przełóż do wygodnego naczynia lub od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować ryż, jak prawidłowo ugotować ryż, jak dobrze ugotować ryż, jak gotować ryż, jak się gotuje ryż, gotowanie ryżu krok po kroku, jak gotować ryż krok po kroku, przepis jak ugotować ryż, jak poprawnie gotować ryż, ryż gotowanie czas, gotowanie ryżu bez torebki, jak ugotować ryż w torebce, jak ugotować ryż bez torebki, ile się gotuje ryż, ryż gotowany w woreczku
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] Krok 1: Ugotuj ryż (sprawdź przepis). […]
[…] 1: Ugotuj ryż (sprawdź przepis). Ugotowany ryż odstaw do […]