Najprostsze, co możesz ugotować z pak choi. A smakuje jak z azjatyckiej knajpy

Zupa chińska z pak choi to prosta i szybka w przygotowaniu dietetyczna zupa. Jak zrobić zupę chińską? Poznaj łatwy przepis na zupę chińską z pak choi!
Zupa z pak choi to jeden z tych przepisów, który zachwyca prostotą wykonania i smakiem. Przy minimalnym wysiłku otrzymujesz aromatyczne, lekkie danie, które z powodzeniem mogłoby znaleźć się w menu dobrej azjatyckiej restauracji.
Ta chińska zupa na bazie bulionu warzywnego wyróżnia się intensywnym aromatem czosnku i świeżego imbiru, czyli składników, które znane są nie tylko ze swojego smaku, ale też z właściwości pobudzających, rozgrzewających i wspierających odporność. Dodatek sosu sojowego i odrobiny cukru równoważy smaki i tworzy charakterystyczny, głęboki wywar w stylu umami.
Kapusta pak choi nadaje zupie świeżość, a przy okazji dostarcza witaminę A, C i K, kwas foliowy oraz wapń i żelazo. Można ją wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. makaronem ryżowym, udonem, a nawet pierożkami lub kluseczkami. To doskonałe danie na zabiegane dni, ale też wtedy, gdy potrzebujesz czegoś lekkiego, oczyszczającego i pełnego smaku.
Zrobisz ją w kilkanaście minut, a efekt naprawdę zaskakuje, nawet jeśli to twój pierwszy raz z pak choi w kuchni.
Jeśli lubisz aromatyczne dania z pak choi – sprawdź przepis na kapustę pak choi w orientalnym stylu.
Jak zrobić zupę z pak choi? Poznaj prosty przepis na chińską zupę!
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 104
Białko: 9 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na zupę chińską z pak choi:
- Kapusta pak choi – 1 średnia sztuka (220 g)
- Bulion warzywny – 1 kostka (10 g) / 500 ml domowego bulionu
- Imbir świeży – 1 kawałek (10 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Sos sojowy – 3 łyżki (20 g)
- Cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Woda
Przygotowanie zupy chińskiej z pak choi:

Krok 1: Obierz czosnek i lekko rozgnieć, a imbir pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2: W garnku zagotuj bulion warzywny lub odpowiednią ilość wody (według zaleceń znajdujących się na opakowaniu kostki) i wrzuć kostkę bulionową. Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy oraz cukier. Nałóż pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 min, aby wywar nabrał aromatu.

Krok 3: Umyj i osusz liście kapusty (możesz je odciąć od głąba lub zostawić w całości). Pod koniec gotowania wyjmij czosnek i imbir, po czym zanurz kapustę w wywarze, by ją sparzyć. Na koniec posmakuj i ewentualnie dopraw solą.

Krok 4: Przełóż do miski.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis z pak choi, zupa chińska przepis, zupa z pak choi, zupa z kapustą pak choi, zupa z pak choi przepis, zupa pak choi z imbirem, przepis na chińską zupę, zupa imbirowa przepis, pak choi przepisy kulinarne, pak choi przepis, zupy po chińsku przepis, szybkie danie z pak choi, jak zrobić zupę chińską, jak ugotować zupę chińską
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: