Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie to kultowe danie kuchni polskiej. Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem? Poznaj prosty przepis na gołąbki z mięsem!
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie z mięsa mielonego.
Gołąbki to bardzo popularne danie polskiej kuchni. Jest wiele wersji tego posiłku, ale według mnie najsmaczniejsza to właśnie ta z ryżem i mięsem mielonym z kurczaka podana w lekkim sosie pomidorowym. Gołąbki w takim wydaniu są niskokaloryczne i naprawdę pyszne.
Gołąbki z mięsem i ryżem są bardzo proste w przygotowaniu, ale nieco czasochłonne. Warto jednak od razu przygotować ich kilka porcji, ponieważ idealnie nadają się do odgrzania w inny dzień lub do zamrożenia.
Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz związki mineralne.
W tym posiłku możesz użyć mięso kurczaka lub indyka, w zależności od preferencji.
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w pomidorowym sosie!
Czas przygotowania: 1 godz 10 min
Kalorie: 395
Białko: 26 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym (2-3 sztuki):
- Mięso mielone z kurczaka 1/4 opakowania (100 g)
- Ryż basmati 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Kapusta biała 2-3 liście liście (100 g)
- Cebula 1 mała sztuka (30 g)
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (30 g)
- Sól
- Pieprz
- Woda
Przygotowanie gołąbków z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym:
Krok 1: Ugotuj ryż (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2: W garnku zagotuj trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby liście kapusty były w całości przykryte). Po chwili włóż umyte liście. Gotuj około 7-9 min i w tym czasie kilka razy przewracaj je na drugą stronę.
Krok 3: Następnie wyciągnij liście z wrzątku. Po lekkim ostudzeniu odetnij twarde zgrubienia z każdego liścia (uważaj, aby nie zrobić dziur).
Krok 4: Cebulę obierz i drobno pokrój. W miseczce umieść mięso, lekko przestudzony ryż i cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do wyrobienia zwartej masy.
Krok 5: Nałóż przygotowany farsz z mięsa i ryżu na każdy liść (farsz podziel na tyle części ile jest liści).
Krok 6: Zawiń liście w gołąbki – załóż końcówkę liścia na mięso z jednej strony, następnie załóż boki do środka i zawiń jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
Krok 7: Na dno rondelka ułóż zawinięte gołąbki łączeniami do dołu. Dodaj koncentrat i wlej wodę do 3/4 wysokości gołąbków. Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i gotuj do prawidłowej obróbki termicznej mięsa oraz miękkości kapusty, czyli przez około 45-55 min. W trakcie gotowania nie mieszaj w garnku (ewentualnie w razie potrzeby możesz potrząsać garnkiem). Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem ryżem w sosie pomidorowym, gołąbki z mięsem przepis, gołąbki przepis, gołąbki jak zrobić pyszne, gołąbki przepis dietetyczny, jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem, przepis na gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, fit gołąbki przepis, dietetyczne gołąbki przepis, gołąbki niskokaloryczne przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Fajny prosty przepis na gołąbki. Super!