Menu

Nachosy to prosta przekąska na słono. Są szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne! Jak zrobić nachosy w domu? Poznaj prosty przepis na nachosy z piekarnika!

Nachosy to prosta i szybka w przygotowaniu fit przekąska na słono.
Nachosy można zjeść same, z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do różnych dań np. sałatek czy zup. Według nas w każdej wersji smakują naprawdę świetnie. 
Nachosy można przygotować w różnych smakach– wystarczy dobrać inny zestaw przypraw i ziół np. pieprz cayenne, ostrą paprykę, kolendrę, oregano lub curry.
Nasz przepis na nachosy z piekarnika to dietetyczna i zdrowsza wersją tego pysznego przysmaku.
Nachosy można przechowywać do kilku dni– należy umieścić je w szczelnym pojemniku, tak aby ograniczyć dopływ wilgoci.
Jak zrobić fit nachosy? Poznaj prosty przepis na nachosy z piekarnika!


Czas przygotowania: 15 min + czas pęcznienia
Kalorie: 147
Białko: 2 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 5 g

Składniki na nachosy:

  • Mąka kukurydziana 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna 1 łyżka (10 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Kurkuma
  • Tymianek
  • Wędzona słodka papryka
  • Chilli
  • Wrząca woda

Przygotowanie nachosów:

Nachosy przepis

Krok 1: W miseczce umieść obie mąki oraz przyprawy: sól, kurkumę, tymianek, wędzoną słodką paprykę i chilli. Ilość przypraw dostosuj do własnych preferencji. Dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopiony olej oraz wrzącą wodę w proporcji około 1:4 (woda:reszta składników). Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. 

Nachosy przepis

Krok 2: Intensywnie wymieszaj ciasto widelcem, a następnie zagnieć. Ciasto odstaw na około 15-20 min.

Nachosy przepis

Krok 3: Następnie cienko rozwałkuj ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt grubo rozwałkowane to nachosy będą twarde i mało chrupiące) na delikatnie obsypanym mąką blacie i pokrój w niewielkie trójkąty.

Nachosy przepis

Krok 4: Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Trójkąty ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby między każdym był niewielki odstęp. Piecz około 8-13 min w zależności od wielkości i grubości nachosów. Pilnuj, aby zbyt mocno ich nie przypalić. Wyciągnij z piekarnika od razu, gdy się zarumienią. 

Nachosy przepis

Krok 5: Nachosy kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika powinny stwardnieć i zrobić się kruche. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: domowe nachosy fit, domowe zdrowe nachosy, pomysł na przekąskę do pracy, pomysł na przekąskę na imprezę, pomysł na zdrową przekąskę, fit przekąska do filmu, fit przekąska na słono, wegańskie przekąski przepis, jak zrobić nachosy przepis, nachosy przepis fit, nachosy przepis z piekarnika, przepis na dietetyczne nachosy, jak zrobić fit nachosy, domowe nachosy kcal, przekąski na słono przepis, przekąski na diecie odchudzającej, przekąska na diecie przepisy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 39 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze