salatka z ryzu kapusty czerwonej i fasolki szparagowej przepis

Sałatka z ryżu, kapusty czerwonej i fasolki szparagowej

Domi Zaremba

Sałatka z ryżu, kapusty czerwonej i fasolki szparagowej to prosta sałatka z kapustą. Jak zrobić sałatkę z ryżem? Poznaj przepis na sałatkę z fasolką szparagową!

Sałatka z ryżu, kapusty czerwonej i fasolki szparagowej to prosty w przygotowaniu oraz niezwykle wartościowy posiłek dietetyczny.
Ryż to źródło dobrych i wartościowych węglowodanów. Każdy rodzaj ryżu ma nieco inne właściwości i wartości odżywcze, a w związku z tym najlepiej spożywać je naprzemiennie (oczywiście jeśli nie ma innych wskazań leczniczych).
Czerwona kapusta to źródło białka, błonnika, węglowodanów, witamin, m.in.: z grupy B, C, K, A oraz minerałów, m.in.: potasu, żelaza, wapnia, magnezu i cynku.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Jak zrobić sałatkę z ryżem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z kapusty czerwonej!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 515
Białko: 20 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcze: 16 g

Składniki na 1 porcję sałatki z ryżu, kapusty czerwonej i fasolki szparagowej:

  • Ryż basmati 5 łyżek (50 g)
  • Kapusta czerwona 1/4 średniej sztuki (200 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona 1/3 opakowania (150 g)
  • Polędwica sopocka 2 plastry (30 g)
  • Boczek 2 plastry (20 g)
  • Słonecznik łuskany 1 łyżeczka (5 g)
  • Musztarda 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Miód lub syrop z agawy 1 łyżeczka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Szczypiorek 1 łyżka (4 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Przygotowanie sałatki z ryżu, kapusty czerwonej i fasolki szparagowej:

  1. Strączki fasolki włóż do garnka. Wlej zimną wodę w proporcji około 3:1 (woda:fasolka) i dodaj szczyptę soli. Garnek przykryj pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na taki, aby fasolka tylko delikatnie się gotowała. Fasolkę gotuj do miękkości, czyli przez około 5-12 min żółtą lub 8-18 min zieloną. Czas gotowania zależny jest od odmiany oraz od młodości strączków fasolki. Po upływie 5-8 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas strączek i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia. 
  2. Boczek i wędlinę pokrój w drobną kostkę. 
  3. Na zimną i suchą patelnię wrzuć boczek oraz wędlinę. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Co chwilę mieszaj.
  4. Gotową fasolkę odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą.
  5. Z umytej i osuszonej kapusty odkrój odpowiedni kawałek. Kawałek kapusty pokrój w cieniutkie paseczki (bez głąba).
  6. Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.
  7. W małym naczyniu umieść oliwę, sok z cytryny, miód/syrop i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  8. W miseczce lub na talerzu rozłóż koło siebie ryż, fasolkę, kapustę, boczek z wędliną i szczypiorek. Polej wszystko sosem. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: sałatka z ryżem i szynką, smaczna sałatka z ryżem przepis, sałatka dietetyczna z ryżem przepis, sałatka z ryżem przepisy, sałatka z kapusty czerwonej, sałatka z kapustą czerwoną, sałatka z fasolką szparagową i boczkiem, sałatka z fasolki szparagowej przepis, sałatka z czerwonej kapusty przepis, sałatka ryżowa z warzywami, sałatka ryżowa prosty przepis, przepisy z ryżem dietetyczne, przepisy z kapusty czerwonej, przepisy z fasolką szparagową fit, przepisy dietetyczne z fasolką szparagową, prosty przepis z fasolki szparagowej, przepisy z polędwicą sopocką, przepisy z szynką, dania z boczkiem przepisy, fit przepisy z boczkiem, pomysł na sałatkę do pracy, pomysł na sałatkę na kolację, pomysł na sałatkę z ryżem, prosta sałatka z kapustą czerwoną, sałatki na diecie redukcyjnej, sałatka na diecie przepis, jak zrobić sałatkę z kapusty czerwonej, jak zrobić sałatkę z fasolką szparagową,

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis