Menu

Wegańskie bezy to dietetyczny deser z aquafaby. Jak przygotować bezy wegańskie? Poznaj prosty i dietetyczny przepis na bezy z aquafaby!

Wegańskie bezy to niesamowicie prosty i pyszny fit deser z aquafaby.
Jeśli jeszcze nie wiesz czym jest aquafaba, już tłumaczę- to woda odlana z konserwowej cieciorki. Nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest wprost przeciwnie. Aquafaba to wegański odpowiednik jajka, a w przypadku tego posiłku, białka kurzego.
Wodę z cieciorki ubija się bardzo podobnie do białek. Dodatkowo wspomnę, że zupełnie nie należy się obawiać jej smaku czy zapachu, bo w ogóle nie są wyczuwalne.
Wegańskie bezy ze słodzikiem są prawie bez kalorii, ponieważ całość dostarcza tylko 42 kalorie (z podanej ilości składników wyszły mi około 2 blachy małych bez)!
Wegańskie bezy są świetną alternatywą dla ludzi, którzy nie tolerują lub nie chcą spożywać jajek.
Jak zrobić wegańskie bezy? Poznaj prosty przepis na wegańskie bezy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas pieczenia (około 1 godz 30 min)
Kalorie: 42
Białko: 3 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na wegańskie bezy-30 porcji:

  • Aquafaba (woda z cieciorki) 3/4 szklanki (150 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 15 łyżek (150 g)

Przygotowanie wegańskich bez:

  1. Aquafabę umieść w wysokim naczyniu i ubij na sztywną pianę (zajmuje to około 10 min). 
  2. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodawaj słodzik, cały czas miksując. Miksuj, aż do rozpuszczenia słodzika.
  3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezy w dowolnym kształcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wykładaj i formuj masę łyżką).
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C. Piecz do wysuszenia, czyli przez około 90-100 min. 
  5. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Bezy zostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  6. Bezy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: wegańskie bezy z czego ubić, bezy wegańskie z czego, wegańskie bezy jak zrobić, wegańskie bezy przepis, wegańskie bezy fit, wegańskie bezy dietetyczne, dietetyczne wegańskie bezy, keto bezy przepis, bezy wegańskie przepis, jak zrobić bezy bez rękawa, jak zrobić bezy wegańskie, deser z aquafaby, co zrobić z aquafaby, woda z cieciorki beza, woda z cieciorki przepisy, aquafaba przepisy, aquafaba przepisy beza, aquafaba przepisy fit, aquafaba do czego wykorzystać, bezy z aquafaby z erytrolem, bezy z aquafaby bez cukru, bezy przepis bez jajek, beza z erytrytolem kcal, wegańskie desery bez cukru, wegańskie desery przepisy, dietetyczny deser wegański

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 2 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Cześć, bezy rozpłynęły się po włożeniu do piekarnika – nie powinno się dodać do nich odrobiny mąki?