Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Tajska zupa rybna z makaronem ryżowym

Tajska zupa rybna z makaronem ryżowym to pyszna zupa o mocno orientalnym smaku. Jak zrobić tajską zupę rybną? Poznaj przepis na zupę rybną z mlekiem kokosowym!

Tajska zupa rybna z makaronem ryżowym to niezwykle aromatyczna zupa, inspirowana tajską zupą tom yum.
Moja tajska zupa rybna z makaronem jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale nieco czasochłonna ze względu na bulion tajski bez którego nie byłaby aż tak aromatyczna. Bulion należy gotować przez około 30 min, ale to niezbędny element tego posiłku.
Jeśli chcesz użyć w tym daniu mrożonych krewetek to najpierw je odmróź w zimnej wodzie. Dodatkowo jeśli masz pancerze krewetek to możesz dodać je do bulionu i gotować razem z pozostałymi składnikami– to bardzo wzmocni smak zupy.
Łosoś jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka; aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie (leucyna, lizyna, izoleucyna i walina); wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 3; witaminy D; witamin z grupy B; selenu; fosforu i magnezu.
Jeśli wolisz tajską zupę rybną bez makaronu– sprawdź przepis na tajską zupę rybną z krewetkami i łososiem.
Jak zrobić tajską zupę rybną z mlekiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na tajską zupę rybną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 10 min + czas przygotowania bulionu
Kalorie: 728
Białko: 47 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 51 g

Składniki na 1 porcję tajskiej zupy rybnej z makaronem ryżowym:

  • Łosoś 1 mały filet (100 g)
  • Krewetki tygrysie 5 średnich sztuk (60 g)
  • Makaron ryżowy 1 porcja (30 g)
  • Mleko kokosowe niecała szklanka (100 g)
  • Pasta curry (np. czerwona lub tom yum) 1 łyżka (10 g)
  • Imbir około 2 cm kawałek (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Sos rybny 1 łyżka (10 g)
  • Sok z limonki / Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (10 g)
  • Trawa cytrynowa mielona
  • Papryka czerwona chilli opcjonalnie
  • Kolendra / Natka pietruszki opcjonalnie
  • Bulion tajski (sprawdź przepis)
    • Marchew 1 mała sztuka (45 g)
    • Por 1 kawałek (70 g)
    • Cebula 1 mała sztuka (30 g)
    • Papryka czerwona chilli 1 średnia sztuka (20 g)
    • Imbir 1 kawałek (10 g)
    • Czosnek 1 ząbek (5 g)
    • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
    • Sos rybny 1 łyżka (10 g)
    • Erytytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
    • Sok z limonki / Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
    • Pancerze krewetek opcjonalnie
    • Trawa cytrynowa świeża lub suszona
    • Kolendra / Natka pietruszki
    • Sól

Przygotowanie tajskiej zupy rybnej z makaronem ryżowym:

  1. Przygotuj bulion tajski (sprawdź przepis).
  2. Łososia oczyść, pozbaw skóry i pokrój w około 2 cm kawałki.
  3. Krewetki oczyść i obierz (mogą zostać z ogonkami, a jeśli mają pancerze to warto je dodać do przygotowania bulionu).
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.
  5. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  6. W rondelku umieść olej kokosowy, pastę curry (np. czerwoną lub tom yum), czosnek, mieloną trawę cytrynową (około 1 łyżeczkę) i imbir. Smaż przez około 2 min na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając i rozdrabniając łopatką pastę.
  7. Gdy składniki się połączą i zaczną intensywnie pachnieć– zalej gorącym tajskim bulionem. Dodaj sos rybny oraz sos sojowy i doprowadź do wrzenia. 
  8. Następnie dodaj łososia i krewetki. Gotuj około 5-7 min. 
  9. Wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. 
  10. Pod koniec dodaj sok wyciśnięty z limonki/cytryny i słodzik. Wymieszaj.
  11. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
  12. Zupę i makaron wyłóż na talerz i opcjonalnie podawaj z listkami świeżej kolendry/natki pietruszki oraz plasterkami chilli.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: azjatycka zupa rybna z mlekiem kokosowym, tajska zupa rybna z makaronem ryżowym, tajska zupa rybna z łososia, tajska zupa rybna curry, tajska zupa rybna z makaronem przepis, tom yum z mlekiem kokosowym, zupa tom yum przepis, zupa rybna z mlekiem kokosowym i curry, zupa rybna z mlekiem kokosowym kalorie, pikantna zupa rybna z mlekiem kokosowym, zupa tajska rybna z mleczkiem kokosowym, zupa rybna po tajsku, jak zrobić dobrą zupę tajską, azjatycka zupa rybna przepis, przepis na tajską zupę rybną, tajska zupa rybna kcal, tajska zupa rybna kalorie, zupa tajska przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 44 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze