Zdrowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie i stan umysłu. To co i w jaki sposób jemy ma ogromne znaczenie dla organizmu. Jak zdrowo się odżywiać?
Naucz się z nami prawidłowego jedzenia. Odpowiednia dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami i znacznie poprawić samopoczucie.
Nauka jedzenia
-
Przeczytaj więcejTwaróg może być nijaki albo zaskakująco sycący. O wszystkim decyduje jeden detal, o którym wiele osób zapomina. Twaróg trafia do jadłospisów wielu osób, które chcą zjeść lekko i do syta, choć ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko porcję białka. To właśnie dodatki decydują o tym, czy tego typu produkt będzie tylko prostą przekąską, czy częścią bardziej wartościowej kompozycji. Odpowiednie dodatki zamieniają twaróg w pełnowartościowy posiłek niezależnie od pory dnia. Największa zagwozdka z nim związana dotyczy decyzji czy ma być na słodko, czy wytrawnie. Twaróg na słodko – sytość z nutą przyjemności Połączenie twarogu z naturalnie słodkimi dodatkami spowoduje, że…
-
Przeczytaj więcej
Najbardziej dietetyczny element posiłku zostaje zwykle na blacie. To on decyduje, ile tłuszczu naprawdę zostaje w daniu. Czasem najbardziej dietetyczny element posiłku to nie produkt, który trafia na talerz, lecz coś, co stoi sobie obok. Choć ręcznik papierowy nie jest częścią przepisu, to ma super moc, która skutecznie ogranicza ilość…
-
Przeczytaj więcej
Myślisz, że stare ziemniaki wystarczy obrać i ugotować? Sprawdź, kiedy ich skórka kryje wartości, a kiedy może być zagrożeniem dla zdrowia. Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze…
-
Przeczytaj więcej
Jedna łyżeczka cukru to nie tylko słodki smak. Zobacz, co uruchamia w organizmie i dlaczego jej wpływ przekracza granice dobrego smaku. Słodzenie to nawyk, który wydaje się niegroźny, tym bardziej gdy chodzi o jedną małą, niewinną łyżeczkę. Dodana do kawy, herbaty lub owsianki, często nie wzbudza podejrzeń. Ale choć zajmuje…
-
Przeczytaj więcej
Ziemniaki mogą być zdrowsze, niż myślisz. Wystarczy połączyć je z prostym dodatkiem, który zmienia ich wartość odżywczą i wpływ na organizm. Ziemniaki to podstawa wielu posiłków, ale w tej prostocie łatwo zapomnieć, że mogą być znacznie bardziej wartościowe. Wystarczy dodać do nich niewielką garść ziaren, by zmienić ich skład i…
-
Przeczytaj więcej
Twoja sałatka szybko przestaje sycić? Wystarczy dodać kilka składników, by zamieniła się w pełny posiłek i dawała energię na długo. Sałatki kojarzą się z lekkim i szybkim posiłkiem, ale często już po godzinie znowu czujemy głód. To dlatego, że same warzywa, choć są zdrowe to nie zawsze wystarczą, by nasycić…
-
Przeczytaj więcej
Proste składniki, lekka konsystencja i mnóstwo smaku. Poznaj idealne smarowidła dla osób na redukcji. Na diecie wiele osób z góry rezygnuje ze smarowideł do pieczywa, bo kojarzą się z nadmiarem tłuszczu i zbędnymi kaloriami. A przecież wystarczy sięgnąć po gęsty jogurt z ziołami lub koncentrat pomidorowy z przyprawami, by w…
-
Przeczytaj więcej
Letnia dieta nie musi być restrykcyjna. Sprawdź, jakie zmiany wprowadzić w wakacje, by poczuć się lżej, zdrowiej i naprawdę dobrze nawodnić organizm. Latem nasze potrzeby żywieniowe się zmieniają. Upały powodują, że częściej sięgamy po lżejsze dania, tracimy więcej wody, a apetyt bywa mniejszy niż zwykle. To idealny moment, by wprowadzić…
-
Przeczytaj więcej
Szybkie przekąski, które nie przekraczają 100 kcal? Tak, to możliwe! Sprawdź, jak wygląda pyszna i sycąca przekąska do 100 kcal. Nie trzeba wiele, żeby poradzić sobie z nagłym głodem. Mała przekąska może nasycić, pomóc utrzymać kalorie w ryzach i powstrzymać przed podjadaniem przypadkowych rzeczy.. Właśnie wtedy przydają się szybkie przekąski…
-
Przeczytaj więcej
Jakość produktów spożywczych wpływa nie tylko na smak potraw, ale również zdrowie i samopoczucie spożywających je osób. Jak zatem o nią dbać? Dlaczego warto wyposażyć się w myjkę do żywności? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule. Jak dbać o jakość produktów spożywczych? Jakość produktów spożywczych…